В Одеській області фермери відновлюють вирощування овочів, в першу чергу, борщового набору – цибулі і моркви.

Про це повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі марафону «Єдині новини».

Також до Одещини доєднуються і аграрії з Центральної та Західної України.

Як йдеться, цієї весни фермери планують збільшити посіви ярих культур, а також цибулі, моркви і гречки. Тому дефіциту зернових культур на внутрішньому ринку України не буде. Це сприятиме доступності вітчизняного продукту для українського споживача.

«Цьогоріч ситуація з цибулею і морквою на ринку буде стабільною в порівнянні з минулим роком. Продукти будуть більш доступними для українського споживача», – переконаний Тарас Висоцький.

За його словами, планується посіяти більше не експортно орієнтованих культур: гречку, овес і просо.

Аграрії вже в 2022 році суттєво збільшили обсяги посіву гречки. Тому сьогодні її ціна на 50% менша, ніж торік. Практично така сама площа посіву очікується цього року. Тобто гречки буде вироблено більше, ніж треба для внутрішнього споживання. Зменшиться потреба імпорту, і не буде підстав для зростання ціни. Навіть можливе здешевлення, але це стане зрозуміло по факту фіксації посівних площ у червні”, – зазначив перший заступник Міністра.

Тарас Висоцький також наголосив: навіть у складних воєнних умовах обсяг виробництва зернових культур перевищить потреби українців мінімум в два з половиною рази. Буде достатньо пшениці для виробництва хлібобулочних виробів, а кукурудзи і ячменю – для кормів.